Gluten- DA ali NE?

Objavljeno dne 17.10.2017
Kategorije: Članki , Zdrava prehrana

gluten, celiakia 

GLUTEN

Hitre rešitve so vedno privlačne! V zadnjem času je gluten postal škodljivec številka ena. Kriv je za meglo v naših možganih, napihovanje v trebuhu, napad na naš živčni sistem in povzročanje kaosa v črevesju! Če bi bile stvari res tako zelo enostavne.

Tretjina američanov in prebivalcev Velike Britanije se mu danes izogiba. Na tisoče ljudi verjame, da jim bo prehrana brez glutena pomagala shujšati, pripomogla do boljše zdravja in povečala energijo. Gluten je postal krivec za vse, police trgovin se šibijo od brezglutenskih izdelkov……toda pazite se : PSEVDOZNANOST JE LAHKO HAZARD ZA VAŠE ZDRAVJE!

Večina informacij v javnosti o glutenu in njegovemu vplivu na telo je samo delno resnična ali povsem napačna. Brezglutenska dieta lahko ljudem s celiakijo reši življenje, zdrave ljudi pa lahko vodi do slabšega zdravlja, jih oropa esencialnih hranil in prikrije resnične probleme.

 

KAJ PRAVZAPRAV JE GLUTEN?

Gluten je beljakovinska snov (prolamin), ki jo najdemo v endospermu krušnih žit, kot so pšenica, ječmen, rž, pira (prvobitna vrsta pšenice), kamut (križanec med pšenico in ržjo) in tritikala. Značilnost in osnovna funkcija glutena je formiranje lepka, saj ta veže vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa. Vsa zgoraj omenjena žita vsebujejo toksične prolamine (gluten) v različnem razmerju in pod različnimi imeni. Tako v pšenici najdemo gliadin, v rži sekalin in v ječmenu hordein.

 Vprašljiv ostaja oves. Večina bolnikov s celiakijo ga prenaša brez posledic. Problem je ta, da je oves pogosto “onesnažen” z delci drugih žitaric, ki vsebujejo gluten. Priporočamo, da ovsa ne uživa oseba, ki so ji na novo odkrili celiakijo. Po normalizaciji kliničnih znakov in laboratorijskih izvidih se lahko poskusi hrana s preizkušenim živilom iz ovsa, ki je zagotovo brez glutena. Seveda moramo posameznika ob takem poskusu še bolj natančno spremljati in večkrat pregledati krvne preiskave za ugotavljanje celiakije.

 psenica, gluten, celiakia

 

Glutena ne vsebujejo riž, ajda, proso, amarant, tef, kvinoja, koruza.

 

CELIAKIJA

Celiakija je avtoimuno obolenje tankega črevesja. Gre za občutljivost sluznice tankega črevesja na beljakovino gluten. Celiakijo po svetu poznajo povsod kjer ljudje uživajo krušna žita (pšenico, rž, ječmen, piro, kamut in tritikalo). Celiakijo zdravimo le z ustrezno prehrano iz katere popolnoma izključimo gluten. Vnetje sluznice tankega črevesja se umiri in sluznica se normalizira.

Ocenjena stopnja celiakije se giblje visoko, nekateri trdijo, da gre celo do treh odstotkov. Večina strokovnjakov pripisuje celiakijo do okoli enemu odstotku ameriške populacije

GLUTENSKA INTOLERANCA

Pri ljudeh s celiakijo izpostavljenost glutenu povzroča vnetja in stimulira imunski sistem, da napade tanko črevo in poškoduje njegove celice. Sčasoma lahko to zavira prebavo, črevesje postane bolj prepustno, tudi za toksine, neprebavljeno hrano in bakterije, ki jim običajno nikoli ne bi uspelo skozi. Celiakija lahko povzroči drisko, prehransko pomanjkanje, osteoporozo in celo raka. Edino zdravilo za celiakijo je prehrana brez glutena. Gre za še vedno slabo razumljeno bolezen in hkrati za velik izziv za diagnosticiranje. Trenutno obstaja več različnih krvnih slik in črevesnih biopsij, vendar nobena ni 100-odstotno natančna.

Po ocenah 10-20 odstotkov prebivalstva lahko trpi za katero drugo obliko intolerance na gluten. Simptomi so lahko enaki ali podobni (napenjanje, bolečine, driska) a brez črevesne poškodbe oz. bioloških označevalcev avtoimunske bolezni.

A vse je v zraku. Zato razen, če imate potrjeno intoleranco na gluten, je premalo dokazov, ki bi podpirali brezglutensko dieto oz. odpravo glutena iz prehrane.

Pravzaprav ima lahko izogibanje glutenu po nepotrebnem nasproten učinek od želenega. Veliko pakiranih izdelkov brez glutena ima ogromno dodatnega sladkorja in maščob, da bi nadomestili okus, ki ga je izdelek izgubil ob izločitvi glutena.

kuglof, kolac, gluten, celiakia 

 

NAJPOGOSTEJŠI MITI IN ZMOTE O GLUTENU

 

Na vprašanja odgovarja dr. Peter H.R. Green, eden največjih strokovnjakov za celiakijo in gluten, direktor centra za celiakijo na univerzi Colombia in avtor knjige Gluten Exposed, ki je ena redkih znanstvenih knjig o glutenu.

1. GLUTEN POVZROČA DEMENCO IN ALZHEIMERJEVO BOLEZEN

To ne drži, ti dve stanji nista povezani z glutenom.

2. GLUTEN POVZROČA “MEGLO V MOŽGANIH” IN DIETA BREZ GLUTENA IZBOLJŠA FUNKCIJE MOŽGANOV IN MENTALNI FOKUS

Čeprav je megla v možganih (brain fog) slabo definirano zdravstveno stanje, pacienti zelo pogosto poročajo o njem. Medicinsko bi to stanje lahko opisali kot “blage kognitivne motnje”. V pacientih s pred kratkim diagnosticirano celiakijo, je to stanje pogosto in simptomi izginejo z dieto brez glutena. Ni pa nobene študije, ki bi potrdila, da bi gluten povzročal to stanje pri splošni populaciji.

Prav tako ni nobenih študij, ki bi potrdile, da črtanje glutena iz prehrane izboljšalo delovanje možganov, mentalni focus in preprečilo izgubo spomina pri splošni populaciji.

3. GLUTEN REDI

Če zaužijete več kalorij kot jih porabite, se boste zredili. Dieta, ki vključuje žita vsa ne zredila sama po sebi. Količina, ki jo pojeste je pomembna.

Ponavadi brezglutenski izdelki vsebujejo visoke količine sladkorja in maščob, zato, da jim izboljšajo okus in povežejo sestavine. Na brezglutenski dieti se pacienti pogosto zredijo, če zamenjajo običajne žitne izdelke za njihove brezglutenske nadomestke. 

4. DIETA BREZ GLUTENA JE BOLJ ZDRAVA

Če nimate alergije, intolerance ali bolezenskega stanje, ki zahteva restrikcije določene hrane, je najbolj zdrava pestra in raznolika dieta, ki temelji na sadju, zelenjavi, polnovrednih žitih- vključno z glutenskimi, semenih, stročnicah,…

 pizza, gluten, celiakia, debelost

5. VSAK NAJ POSKUSI BREZGLUTENSKO DIETO ZA EN TEDEN

Čeprav en teden take prehrane ne povzroči škode, pa za večino ljudi tudi ne nobene koristi. Veliko vlaknin, vitaminov in mineralov se namreč odstrani iz prehrane.

6. JE OBČUTLJIVOST NA GLUTEN POGOSTA?

Medicinska znanost še nima zanesljivih testov občutljivost na gluten, zato še ni točno jasno, kako pogosta je. Zadnja dvojno slepa študija je pokazala, da je samo 30% ljudi, ki so trdili, da so preobčutljivi na gluten imelo dejanske znake, ko so jih hranili z glutenom. Stanje je resno, vendar ne tako zelo razširjeno kot poročajo nekateri. Veliko je tudi drugih vzrokov, ki povzročajo podobne problem. 

7. LAHKO DIAGNOSTICIRAMO CELIAKIJO S KRVNIM TESTOM?

Krvni test je prvi korak za diagnosticiranje celiakije, naslednja koraka sta endoskopija in biopsija. Rezultati biopsije so zlati standard za diagnosticiranje celiakije.

8. LAHKO KORUZA POVEČA ŠTEVILO PROTITELES?

Koruza ne vsebuje glutena in za ljudi s celiakijo ni problematična, lahko pa pride do alergije ali preobčutljivosti tudi na koruzo, vendar je to ločen problem. 

9. LAHKO GLUTEN PRODRE SKOZI KOŽO?

Gliadin se ne absorbira skozi kožo, lahko pa prodre v naš GI trakt preko sluznice nosu in ust. Šminka je torej lahko vir glutena, lahko ga tudi vdihnemo, prav tako lahko gluten prodre, če je koža poškodovana, vendar ne povzroči kožnih manifestacij celiakije. 

10. GENSKO SPREMENJENA PŠENICA POVZROČA PORAST CELIAKIJE IN DRUGIH PROBLEMOV POVEZANIH Z GLUTENOM

Pšenica danes ni taka kot je bila pred 10000 leti, saj je bila s križanjem spremenjena tako, da danes vsebuje več ogljikovih hidratov in več glutena. Vendar te spremembe niso razlog za porast problemov povezanih z glutenom, gre predvsem za druge okoljske faktorje kot so večja uporaba antibiotikov in drugih zdravil, ki spremenijo črevesno ravnovesje mikrobiote, prevelika sterilnost okolja in prehrana, ki vsebuje več procesirane hrane in seveda drugi faktorji kot so genetika, starost in način življenja.

Raziskovalci si prizadevajo v laboratoriju spremeniti zrno pšenice, da ne bi vsebovalo glutena in bilo toksično za ljudi s celiakijo in glutensko preobčutljivostjo, vendar trenutno še ni jasno, če bo tako zrno lahko tekmovalo z običajnim zrnom kar se tiče okusa, uporabe za peko in lastnosti pri kuhanju.

Trenutno pa lahko rečemo, da modifikacija pšenice ni niti vzrok, niti ne more biti zdravilo za težave povezane z glutenom.

 sendvic, gluten, celiakia, debelost

11. ČE IMAMO CELIAKIJO, POTEM NAŠ IMUNSKI SISTEM SLABŠE DELUJE

Ne, ravno nasprotno, bolj aktiven je. Ravno zaradi tega lahko ljudje z diagnosticirano celiakijo razvijejo še drugo avtoimuno obolenje- njihovi imunski sistemi so preveč aktivni in se lahko obrnejo proti samemu sebi. Celiakije tudi ne prerastemo. Edino zdravilo je doživljenjska dieta brez glutena. 

12.PREBRAL SEM NA INTERNETU, TOREJ DRŽI

Na internetu in v popularnem tisku bomo našli ogromno napačnih informacij. Če dovolj dolgo brskate, boste sigurno našli “zdravnika”, ki vam bo povedal to kar želite slišati.

Če berete po internetu, se pozanimajte o ozadju avtorja ali članka, enako velja za knjige. Sposobnost strokovnega izražanje še ne pomeni, da je nekdo strokovnjak in pristojen za dajanje nasvetov. Številne strani, ki se predstavljajo kot medicinske so zavajujoče in daleč od prave znanosti. Če nekdo trdi, da je ekspert, ga preverite na PubMedu. Tam boste našli pravo znanost in prave strokovnjake.

Če iščete odgovore za vase simptome, nujno obiščite zdravnika!

 

Članek pripravila: Marijana Hlebš Radžo, prehranska svetovalka AFP 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Sorodne novice:

Delite med prijatelji: